Bijna met pensioen

Wat kun je allemaal regelen als je straks met pensioen gaat?

Check het hier

Voorbereiden op je pensioen

Je pensioen komt in zicht. Een nieuwe en wellicht spannende fase. Er zijn verschillende keuzes die je kunt maken. Kijk hier hoe je je stap voor stap kunt voorbereiden op jouw pensioen.

Een goede voorbereiding

Wanneer je met pensioen gaat, verandert er veel. Niet alleen in je dagritme en dagelijkse bezigheden, maar ook op financieel gebied. Je ontvangt in plaats van een salaris nu iedere maand pensioen als inkomen. Dit pensioen bestaat in ieder geval uit twee delen: AOW van de overheid en het pensioen dat je bij je werkgever(s) hebt opgebouwd en misschien heb je zelf ook nog een aanvullend pensioen geregeld. Waarschijnlijk is je pensioen minder dan het salaris dat je nu verdient. Aan de andere kant heb je straks misschien ook minder uitgaven. Het is daarom belangrijk goed na te denken welke plannen je straks hebt en hoe je pensioen daarbij past. Is je pensioen voldoende? Misschien wil je geleidelijk stoppen met werken en met deeltijdpensioen gaan. Een goede voorbereiding zorgt ervoor dat je met je pensioen kunt leven zoals jij dat wil.

Checklist: Wat moet je weten?

Tijdens je werkzame leven hebben jij en je werkgever iedere maand premie betaald voor je pensioen. Jij hebt bij De Amersfoortse een keuze gemaakt voor een gegarandeerde uitkering (waarbij je van tevoren vrij goed weet hoeveel pensioen je straks krijgt) of je hebt gekozen voor beleggen. In dat laatste geval worden de premies belegd. Met de opbrengst van deze beleggingen koop je op je pensioendatum een maandelijkse pensioenuitkering. Hoe hoog deze uitkering is hangt onder andere af van hoeveel premie er gestort is, wat de opbrengsten zijn van de beleggingen, de rente en het tarief op het moment dat je met pensioen gaat. Hoe hoog jouw pensioenuitkering is weet je pas wanneer je pensioen gaat aankopen. Meer hierover lees je in het stappenplan.

Bereken je pensioen
Wil je weten wat je met de huidige rente en tarief voor pensioen zou kunnen aankopen? Maak dan hier een berekening.

Heb je daarnaast zelf extra pensioen opgebouwd? Bijvoorbeeld met een lijfrente of door te sparen. Bereken dan hier hoeveel extra pensioen je op dit moment kunt kopen. Heb je voor het berekenen van je pensioenuitkering advies nodig? Laat je dan adviseren door een adviseur.
 

In de PensioenCheck zie je in een aantal stappen waar je staat met de opbouw van je pensioenkapitaal. Je maakt een inschatting van je uitgaven na pensionering en vergelijkt dit met het bedrag dat je naar verwachting gaat ontvangen. Al je pensioenen worden hierbij meegenomen: ook de pensioenen die je bij andere werkgevers hebt opgebouwd en je AOW.

Naar de PensioenCheck

Heb je de PensioenCheck al gedaan en komt daar een tekort uit? Of weet je al dat je tekort komt voor later? Dan heb je mogelijk een pensioengat. Bekijk de verschillende manieren om extra pensioen op te bouwen.

Extra pensioen opbouwen

Kijk goed wat er voor je partner is geregeld wanneer jij overlijdt. Binnen de pensioenregeling heb je verschillende keuzemogelijkheden ten aanzien van het pensioen voor jou en de uitkering voor je partner mocht jij overlijden. Zo kun je ervoor kiezen om (een deel van) het partnerpensioen in te ruilen voor ouderdomspensioen, of andersom. Op je pensioenoverzicht in het dossier (inloggen via mijnpensioenportaal.nl) zie je wat er standaard voor je partner geregeld is.

Keuzes

Standaard gaat je pensioen via De Amersfoortse in op de pensioendatum die in je pensioenregeling van toepassing is (meestal op je 67e). Eerder kan ook, maar je pensioen wordt dan wel lager. Je bouwt immers korter pensioen op, terwijl het pensioen langer moet worden uitgekeerd. Je kan op zijn vroegst op je 55e met pensioen. Later met pensioen gaan kan ook, uiterlijk tot vijf jaar na je AOW-leeftijd. Je pensioen wordt hierdoor hoger. Check in je Pensioen 1 2 3 wat je pensioenregeling aan flexibele mogelijkheden biedt.

Op dit moment is de marktrente historisch laag. Dat heeft als nadeel dat als je nu een pensioenuitkering koopt deze ook lager is. De overheid wil werknemers die nu met pensioen gaan hierin tegemoet komen met een tijdelijke oplossing. Deze oplossing houdt in dat je met een deel van je pensioenkapitaal een tijdelijke pensioenuitkering aankoopt voor twee jaar tegen de rente die op dat moment geldt. Na deze twee jaar koop je dan met het resterende deel van je pensioenkapitaal een levenslange pensioenuitkering tegen de rente die dan geldt. Als de rente op dat moment hoger is, kun je dan een hogere pensioenuitkering kopen. Deze keuze heet de pensioenknip. Je kunt tot 01-01-2017 van de pensioenknip gebruik maken.

In plaats van een vast direct ingaand pensioen kun je ook een variabele pensioenuitkering aankopen. Je blijft dan beleggen na je pensioendatum. Bij aankoop van een variabele pensioen is de hoogte van het bedrag niet gegarandeerd. Het bedrag kan in de toekomst hoger, maar ook lager worden. De hoogte is onder andere afhankelijk van beleggingsresultaten. Dit wordt ook wel ‘doorbeleggen na pensioendatum’ genoemd.

Standaard ontvang je tot aan je overlijden maandelijks een zelfde bedrag aan pensioen. Je kunt er ook voor kiezen de hoogte van je pensioenuitkering te laten wisselen. Denk aan een uitkering die eerst een aantal jaar hoger en daarna lager is. Dit is ideaal als je aan het begin van je pensionering nog veel dingen wilt ondernemen, waarvan je weet dat je die op latere leeftijd niet meer gaat doen. Of andersom. De totale hoogte van de (verwachte) pensioenuitkeringen blijft daarbij gelijk.

Wil je hier meer over weten?
Bekijk dan de uitkeringsproducten van a.s.r.
Kijk voor het pensioen dat je via je werkgever hebt opgebouwd op:
Direct Ingaand Pensioen ASR Leven is onderdeel van a.s.r.

Heb je zelf pensioen opgebouwd? Kijk dan op:
Direct Ingaande Lijfrente ASR Leven is onderdeel van a.s.r.
Extra Pensioen Uitkering ASR Bank is onderdeel van a.s.r.
De Amersfoortse is onderdeel van a.s.r.

Ook kun je voor je pensioendatum met deeltijdpensioen gaan en daarna volledig met pensioen. Bespreek de mogelijkheden met je werkgever. Tijdens je deeltijdpensioen werk je parttime door. Je ontvangt tijdens je deeltijdpensioen dus zowel een (parttime)salaris, als een (parttime) pensioen. Op het moment dat je volledig met pensioen gaat, stopt je salaris en ontvang je je volledige pensioen. Dit is lager dan wanneer je tot je pensioendatum volledig doorwerkt, omdat je een deel van je pensioen al eerder in hebt laten gaan.

Wat moet je doen?

Zo ga je met pensioen:

  1. Bespreek je pensioendatum met je werkgever. Wil je met deeltijdpensioen? Bespreek de mogelijkheden met je werkgever.
  2. Drie maanden voordat je met pensioen gaat, ontvang je een brief van ons. In deze brief zie je hoe hoog je pensioen is. Heb je pensioenkapitaal met beleggen bij De Amersfoortse opgebouwd? Dan staat in de brief hoe hoog dit kapitaal is en hoe je hiervoor een pensioen kunt aankopen. Ook sturen we je meer informatie over keuzemogelijkheden die je hebt, en een vragenlijst.
  3. Je adviseur kan je helpen bij het vinden van een passende pensioenuitkering. Hij kan verschillende offertes aanvragen, zodat je daarna het best passende product kunt kiezen. Bespreek de mogelijkheden met je adviseur en stuur de ingevulde vragenlijst uiterlijk een maand voor je pensioendatum aan ons terug. Wil je je pensioen bij De Amersfoortse aankopen? Stuur dan ook de getekende offerte mee.
  4. Wij verwerken je keuzes in onze administratie.
  5. Koop je je pensioen bij De Amersfoortse aan? Dan krijg je van ons een pensioenuitkering. Iedere maand rond de 25e maken we je pensioenuitkering naar je over. Kies je voor een andere uitvoerder? Dan maken wij het pensioenkapitaal over naar deze partij. Zij verzorgen jouw pensioenuitkering vanaf dit moment.
  6. Je ontvangt een specificatie van ons.

Hulp bij je keuze

Het is belangrijk dat je een goed gevoel hebt bij de keuze die je maakt. Het gaat immers om je pensioen! Twijfel je wat voor jou de beste optie is? Jouw adviseur kan je helpen bij het nemen van een besluit.

Heb je nog geen adviseur? Neem dan contact op met:

Een onafhankelijk adviseur

Zoek er een bij je in de buurt

 

Poliservice. Poliservice is verbonden aan a.s.r.
De Amersfoortse is onderdeel van a.s.r.  

Maak online een afspraak


Voor een financieel advies betaal je advieskosten. Tijdens een eerste (gratis) kennismakingsgesprek vertelt de adviseur je welke kosten hij in rekening brengt en wat je voor dat bedrag van hem kunt verwachten.


Je bent nu volledig op de hoogte! Heb je toch nog vragen? Neem contact met ons op.

Naar pensioenplein