Arbeids­ongeschikt

Hoe zit het met je pensioen als je arbeidsongeschikt raakt?

Check het hier

Je raakt arbeidsongeschikt

Je denkt er vast liever niet over na, maar iedereen kan iets overkomen waardoor je langere tijd niet kunt werken. Je kunt ziek worden of een ongeluk krijgen bijvoorbeeld. De arbodienst of bedrijfsarts begeleiden je tijdens die periode. Je werkgever betaalt je salaris door, afhankelijk van de afspraken die hierover zijn gemaakt in de cao of bij het bedrijf waar je werkt. Je werkgever is maximaal 2 jaar verplicht je salaris door te betalen.

Ben je daarna nog steeds niet (volledig) aan het werk, dan heb je mogelijk recht op een uitkering van het UWV. Op de website van het UWV vind je daar meer informatie over.

Wat is er geregeld in het Werknemers Pensioen?

Wat gebeurt er met de opbouw  van het Werknemers Pensioen als je ziek bent en arbeidsongeschikt raakt?

Ben je korter dan 2 jaar ziek, dan verandert er niets aan jouw pensioenopbouw zolang je werkgever je salaris doorbetaalt. Ook de verzekeringen voor het partnerpensioen, wezenpensioen en eventueel ANW pensioen lopen gewoon door.

Ook als je langer dan 2 jaar ziek bent en je vervolgens in de WIA (Wet Werk en Inkomen naar arbeidsvermogen) terecht komt, blijft je pensioenopbouw doorgaan. Afhankelijk van het percentage dat je arbeidsongeschikt bent, stopt je werkgever gedeeltelijk of helemaal met het betalen van pensioenpremie. Jij stopt voor dat deel ook met het betalen van je eigen bijdrage. De Amersfoortse neemt dan de premiebetaling over voor het deel dat je arbeidsongeschikt. Hier ben je voor verzekerd in het Werknemers Pensioen. We noemen dat premievrijstelling bij arbeidsongeschiktheid.

Hetzelfde geldt voor de premiebetaling van het partnerpensioen, wezenpensioen en ANW pensioen, als je daarvoor was verzekerd voordat je arbeidsongeschikt werd. Deze verzekeringen blijven dus ook gewoon doorlopen.

In de Pensioen1-2-3 (kijk in laag 3 in het pensioenreglement) kun je zien hoe je eigen bijdrage wordt vastgesteld. Meestal betaal je minder eigen bijdrage als je gedeeltelijk arbeidsongeschikt bent. Je betaalt helemaal geen eigen bijdrage meer als je volledig arbeidsongeschikt bent.

Wat moet je doen?

Als je arbeidsongeschikt wordt, hoef je ten aanzien van je pensioen niets te doen. Jij hebt immers wel andere dingen aan je hoofd. Ben je langer dan 2 jaar ziek, dan krijgt De Amersfoortse informatie via je werkgever en het UWV over je arbeidsongeschiktheid. De premievrijstelling wordt dan vanzelf in onze administratie verwerkt.

Hulp bij je je keuze

Het is belangrijk dat je een goed gevoel hebt bij de keuze die je maakt. Het gaat immers om je pensioen en hoe jij de mensen waar je van houdt achter laat. Twijfel je wat voor jou de beste optie is? Jouw adviseur kan je helpen bij het nemen van een besluit.

Heb je nog geen adviseur? Neem dan contact op met:

Een onafhankelijk adviseur

Zoek er een bij je in de buurt

 

Poliservice. Poliservice is verbonden aan a.s.r.
De Amersfoortse is onderdeel van a.s.r.  

Maak online een afspraak


Voor een financieel advies betaal je advieskosten. Tijdens een eerste (gratis) kennismakingsgesprek vertelt de adviseur je welke kosten hij in rekening brengt en wat je voor dat bedrag van hem kunt verwachten. 


Je bent nu volledig op de hoogte! Heb je toch nog vragen? Neem contact met ons op.

Naar pensioenplein